Lahůdkové droždí se vyrábí na substrátu bohatém na cukry – může to být třeba melasa. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae se nechají několik dnů pomnožit. Potom se směs suší do podoby jemných vloček a při sušení lehce ohřívá na teplotu lehce převyšující 40 °C, aby se droždí deaktivovalo.
Tipy na použití:
- karbanátky
- drožďová pomazánka
- vajíčková pomazánka
- bazalkové pesto
- smetanové omáčky
- rizota
- saláty
- dušená zelenina
- luštěninová jídla
- na chleba namazaný máslem nebo tvarohem
Někdo droždí vyřazuje z jídelníčku kvůli obsahu glutamátu sodného. Jak to s ním doopravdy je?
- glutamát se běžně vyskytuje v lidském těle a je mimo jiné důležitý pro správné fungování mozku
- jde o kyselinu glutamovou, jednu z běžných aminokyselin, kterou najdete ve všech bílkovinách
- bílkoviny v obilovinách obsahují kolem 40 % kyseliny glutamové
- pokud je kyselina glutamová vázaná v bílkovině, chuťově se nijak neprojevuje, nemůžeme ji cítit
- chuťové vjemy vyvolá jen tehdy, když je kyselina glutamová volná, tedy uvolněná z bílkoviny
- volnou kyselinu glutamovou najdete např.:
– ve zralých rajčatech
– ve zrajících potravinách jako je parmezán
– ve fermentovaných potravinách – tempeh, miso pasta, shoyu, tamari
– v hydrolyzovaných bílkovinách – např. při přípravě drožďového extraktu, v biobujonech
– v izolovaném glutamátu – vyrábí se ve formě soli kyseliny glutamové, tedy jako glutamát sodný, vzniká složitými procesy fermentací z kukuřice, řepy apod., jde o bílý prášek využívaný jako intenzivní zvýrazňovač chuti - pro organismus není důležité, jestli se do těla dostane kyselina glutamová vázaná v bílkovině nebo volná
- důležité je nepřijímat izolovaný glutamát (glutamát sodný), který je oddělen od ostatních složek, se kterými se v bílkovinách běžně vyskytuje
PŘIDANÝ GLUTAMÁT SODNÝ JE V BIOPOTRAVINÁCH PŘÍSNĚ ZAKÁZANÝ
Složení
Inaktivované sušené kvasnice. Může obsahovat stopy lepku.Skladování
Skladujte na chladném a suchém místě. Chraňte před přímým slunečním světlem.