Úvod » Sirupy a šťávy » Syrob pomeranč s dužinou, 500ml, Kitl
Pomerančový sirup Kitl je vhodný k přípravě domácích osvěžujících limonád a k ochucení teplých i studených nápojů a koktejlů. Na výrobu 100 ml sirupu bylo použito 108 ml ovocné šťávy a dužniny.
Naprostá většina citrusů, které se na světě sklidí, jsou pomeranče. Nejde ale o původně divoké ovoce, nýbrž výsledek křížení mandarinky a pomela. Jako první zmínili pomeranč staří Číňané ve 4. století. O jeho rozšíření do Evropy se zasloužili Maurové, kteří jej přivezli na území Španělska. V 10. století se za pomoci složitých zavlažovacích systémů začal pomeranč pěstovat ve velkém. Rozmachu se dočkal spolu s rozšířením zámořských plaveb. Námořníci trpící nedostatkem vitamínů jej brali na palubu a zasloužili se tak o jeho rychlé rozšíření i na americký kontinent. Evropští šlechtici budovali při svých sídlech oranžerie jako výraz přepychu. Nejznámější je Oranžerie Ludvíka XIV. ve Versailles.
Dávkování: Pro přípravu domácích limonád řeďte nejlépe s kvalitní vodou v poměru 1:10, pro přípravu horkých nápojů v poměru 1:8.
Skladujte v chladu a temnu. Ovocné výtažky mohou sedimentovat, případný zákal nebo pěna nejsou na závadu a podtrhují přírodní charakter produktu. Před upotřebením protřepejte. Po otevření uchovejte v chladu a spotřebujte do 30 dní. Baleno v ochranné atmosféře.
Složení: cukr, pomerančový koncentrát (Citrus x sinensis, 14%), pomerančová dužnina (Citrus x sinensis, 6%), regulátor kyselosti: kyselina citronová, vitamín C, konzervant: sorban draselný, přírodní pomerančové aroma
Obsah: 500 ml
Země původu: Česká republika
Výživové údaje ve 100 ml:
Energetická hodnota 1433 kJ/341 kcal
Tuky < 0,1 g
z toho nasycené mastné kyseliny < 0,1 g
Sacharidy 82 g
z toho cukry 82 g
Bílkoviny < 1 g
Sůl < 0,1 g
Vitamín C (kyselina L-askorbová) 40 mg (50%)
= referenční hodnota příjmu