Irský mech – druh mořské řasy s velkou tradicí v lidovém léčitelství, rostoucí kolem Irska, kde byl v 19. století jedním z hlavních zdrojů výživy. Zde se vysvětluje název „irský“. V dnešní době získává opět svoji zaslouženou popularitu nejen jako výborný zdroj vitamínů a minerálních látek, ale také jako skvělý pomocník v kuchyni. Irský mech roste v obrovském množství také na pobřeží Ameriky u Atlantického oceánu a zčásti i u Tichého oceánu.
Irský mech je zdrojem minerálů a dalších pro tělo nezbytných živin.
Obsahují: draslík, sodík, vápník, hořčík, zinek, měď, chlor, síru, fosfor, vanad, kobalt, mangan, selén, brom, jod, železo a fluor, Vitaminy A, D, E, F a K.
Použití:
Čerstvý Irský mech připravujeme jinak než mech sušený. Čerstvý Irský mech nejprve dobře properte a poté namočte ve vlažné nebo studené vodě (ne v horké, aby byla zachována jeho raw kvalita) po dobu cca 2 až 8 hodin. Je vhodné opakovaně vodu vyměnit.
Irský mech lze takto konzumovat přidáním do salátu či jídla, nebo můžete připravit gel.
Irský mech rozmixujte v mixéru s přidání trochu vody na konzistenci hladké želatinové pasty. Pastu lze uchovat v lednici až 2 týdny.
Čerstvý Irský mech lze konzumovat přímo slaný přidáním do jídla či polévky a využít mořské soli na dochucení pokrmu.
Předností řasy v živé i vařené kuchyni, je SCHOPNOST ŘASY VYTVOŘIT ŽELATINU. Tuto veganskou želatinu, lze využít do mnoha živých receptů, např. pro zeleninové želatinové závitky, cheesecaky, želatinové dorty, gumové medvídky pro děti a podobně..
Je skvělým zahušťovadlem, dochucovadlem a pojivem (alternativa k vejci)
Složení: 100% mořská řasa Irský mech (Chondrus Crispus), přirozeně se vyskytující mořskou sůl
Obsah: 250g
Země původu: Indonésie
Výživové údaje na 100g:
Energetická hodnota 380 KJ /91 kcal
Tuky 0 g
z toho nasycené mastné kyseliny 0 g
Sacharidy 5,5 g
z toho cukry 0 g
Vláknina 1,8 g
Bílkoviny 3,6 g
Sůl 0,3 g